Impala Forums banner

Pomoc w sprawie miękkiego hamulca - Impala 2012

5K views 26 replies 10 participants last post by  Sammo1984  
#1 ·
Cześć wszystkim,
2012 Impala LS 3.6L z przebiegiem 130 tys. mil, właśnie skończyłem wymianę prawego tylnego zacisku. Mam pewne problemy z diagnozą problemu z hamulcami. Oto, co zrobiłem do tej pory po wymianie zacisku. Zauważ, że problemy te nie występowały przed wymianą zacisku (został wymieniony, ponieważ był zablokowany).

Przewody hamulcowe odpowietrzone w kolejności PT > LT > PP > LP. Brak widocznych wycieków z żadnego przewodu. Pedał hamulca był gąbczasty, gdy samochód był wyłączony i opadał do podłogi z zasadniczo zerowym hamowaniem po włączeniu samochodu.
Moduł ABS odpowietrzony za pomocą automatycznego narzędzia diagnostycznego w kolejności LP > PP > PT > LT zgodnie z instrukcjami na narzędziu.
Ponownie odpowietrzono hamulce, używając pierwszej kolejności powyżej. Pedał jest nadal gąbczasty i opada do podłogi po włączeniu silnika.

Wydaje się, że nie ma syczenia podczas wciskania lub zwalniania pedału hamulca przy włączonym silniku. To samo można powiedzieć, gdy silnik jest wyłączony i wszystkie zawory odpowietrzające są zamknięte. Jeśli odpowietrzymy trochę płynu z jednego zaworu i ponownie go zamkniemy, z serwa hamulcowego wydobywa się syczenie po zwolnieniu pedału hamulca. Czy to wskazuje na wyciek powietrza gdzieś w pompie hamulcowej lub serwie?
Wydaje się, że występuje pewien niewielki opór, jeśli szybko wcisnę pedał hamulca przy włączonym silniku, ale szybko zanika.

Nie jestem pewien, co robić w tym momencie. Jestem mniej zaznajomiony z problemami z pompą hamulcową lub serwem, jeśli tak jest.

Jakieś sugestie dotyczące kolejnych kroków? Mam ochotę zadzwonić do warsztatu, ale chcę rozwiązać to we własnym zakresie, jeśli to możliwe.

#2 · (Edited)
Zakładam, że sprawdziłeś, czy zbiornik pompy hamulcowej jest uzupełniony i że używasz ręcznej metody odpowietrzania. Moim zdaniem poziom płynu hamulcowego w zbiorniku pompy hamulcowej spadł do tego stopnia, że powietrze dostało się do układu podczas odpowietrzania. Musisz sprawdzić, czy zbiornik pompy hamulcowej nie jest mniej niż w połowie pełny, w przeciwnym razie powietrze może dostać się do układu, co zwykle powoduje, że hamulce nie odpowietrzają się prawidłowo. Upewnij się również, że wymieniasz korek zbiornika za każdym razem, gdy sprawdzasz poziom płynu lub dodajesz płyn hamulcowy. Kiedy zaczniesz odpowietrzać hamulce, płyn wpłynie do przewodów hamulcowych, w wyniku czego poziom w zbiorniku zacznie spadać. Oto link do procedury ręcznego odpowietrzania, jeśli jeszcze nie masz kopii - upewnij się, że postępujesz krok po kroku. Odpowietrzanie hydraulicznego układu hamulcowego (ręczne) — Instrukcja serwisowa Chevrolet Impala V6-3.6L 2012 | Operation CHARM Mam nadzieję, że to pomoże.

#3 ·
Zakładam, że sprawdziłeś, czy zbiornik pompy hamulcowej jest uzupełniony i że używasz ręcznej metody odpowietrzania. Moim zdaniem poziom płynu hamulcowego w zbiorniku pompy hamulcowej spadł do punktu, w którym powietrze dostało się do układu podczas odpowietrzania. Musisz sprawdzić, czy zbiornik pompy hamulcowej nie jest mniej niż w połowie pełny, w przeciwnym razie powietrze może dostać się do układu, co zwykle powoduje, że hamulce nie odpowietrzają się prawidłowo. Upewnij się również, że wymieniasz korek zbiornika za każdym razem, gdy sprawdzasz poziom płynu lub dodajesz płyn hamulcowy. Kiedy zaczynasz odpowietrzać hamulce, płyn wpływa do przewodów hamulcowych i w rezultacie poziom w zbiorniku zacznie spadać. Oto link do ręcznej procedury odpowietrzania, jeśli jeszcze nie masz kopii - upewnij się, że postępujesz krok po kroku. Odpowietrzanie hydraulicznego układu hamulcowego (ręczne) — Instrukcja serwisowa Chevrolet Impala V6-3.6L 2012 | Operation CHARM
Mam nadzieję, że to pomoże.
Zgadza się, upewniałem się, że zbiornik pompy hamulcowej jest uzupełniony, ale jest całkowicie możliwe, że popełniłem błąd i pozwoliłem mu spaść trochę za daleko. Panikowałem, że uszkodziliśmy uszczelkę w MC lub coś w tym rodzaju, ale nie sądzę, żeby tak było. Jak powiedziałem, mam pewną znajomość hamulców, ale staram się stosować KIS z bardziej racjonalnymi rozwiązaniami na początek.

Spróbujemy jeszcze raz, gdy oboje będziemy mieli czas wolny od pracy. Doceniam, że wysłałeś instrukcję! Jest kilka drobnych szczegółów, które pominąłem, więc będziemy się tego trzymać i zobaczymy, czy uda nam się rozwiązać problem.

#4 · (Edited)
Nietrudno pominąć krok lub po prostu coś przeoczyć, mając do czynienia z nowszymi pojazdami. Pamiętam, jak wiele lat temu próbowałem odpowietrzyć hamulce w Parisienne z 1986 roku - moje pierwsze doświadczenie z pompą hamulcową, która miała plastikowy zbiornik na płyn zamiast żeliwnego w stylu z metalową nakrętką na klips. Nie pomogło, że byłem zmęczony, a oświetlenie było słabe, ale w rezultacie, kiedy odpiąłem i usunąłem plastikową górę zbiornika, pominąłem fakt, że gumowa uszczelka wciąż znajdowała się wewnątrz zbiornika, na wierzchu obszaru płynu hamulcowego. Napełniłem go kilka razy i nie mogłem zrozumieć, dlaczego hamulce się nie odpowietrzają, ponieważ ciągle zakładałem górę. W końcu zrozumiałem i po usunięciu gumowej uszczelki, aby płyn hamulcowy dostał się do pompy hamulcowej, wszystko poszło o wiele łatwiej - każdy dzień to nauka.

#5 ·
Nietrudno przeoczyć krok lub po prostu coś przeoczyć podczas pracy z nowszymi pojazdami. Pamiętam, jak wiele lat temu próbowałem odpowietrzyć hamulce w 1986 Parisienne - moje pierwsze doświadczenie z pompą hamulcową, która miała plastikowy zbiornik na płyn zamiast żeliwnego z metalową nakrętką na klips. Nie pomogło, że byłem zmęczony i oświetlenie było słabe, ale w rezultacie, kiedy odpiąłem i zdjąłem plastikową górę zbiornika, przeoczyłem fakt, że gumowa uszczelka wciąż siedziała wewnątrz zbiornika na wierzchu obszaru płynu hamulcowego. Dolałem kilka razy i nie mogłem zrozumieć, dlaczego hamulce się nie odpowietrzają, ponieważ wciąż zakładałem górę. W końcu zrozumiałem i po usunięciu gumowej uszczelki, aby płyn hamulcowy dostał się do pompy hamulcowej, wszystko poszło o wiele łatwiej - każdy dzień to nauka.
To prawda, za każdym razem, gdy coś robię, uczę się czegoś nowego, nawet jeśli jest to rutynowa czynność, którą robiłem już wcześniej!

W końcu udało nam się ponownie odpowietrzyć zgodnie z procedurą, którą wysłałeś i... nic. Dwa razy sprawdziłem wszystko i upewniłem się, że z przewodów nie wydobywa się powietrze, a pedał wciąż był gąbczasty. Miałem jakąś siłę hamowania, ale wciąż była do samego dołu. Po wielu próbach odpowietrzania i dodatkowych godzinach pracy myślę, że coś innego jest nie tak.
Skończyło się na tym, że to zawiozłem, ponieważ w tej chwili nie mam zbyt wiele czasu na dalsze rozwiązywanie problemów. Warsztat próbował odpowietrzyć przewody, wciąż bez wydobywania się powietrza, i doszedł do tego samego wniosku. Trudno powiedzieć, co może być nie tak, ale podejrzewam, że ma to coś wspólnego z pompą hamulcową lub wspomaganiem.

To sprawia, że ​​mam mętlik w głowie, więc mam nadzieję, że wkrótce będą mieli odpowiedź.

#7 ·
Przykro mi słyszeć, że nie chciało się u Ciebie odpowietrzyć. Czekam z niecierpliwością na informację, jaki był problem, gdy go naprawisz.
Doceniam to! Dostałem wiadomość ze sklepu: myślą, że zbiornik opadł na tyle nisko podczas odpowietrzania (tak było początkowo), że pompa hamulcowa wyschła i uszkodziłem uszczelkę podczas pierwszego podejścia. Trudna lekcja, ale teraz wiem.

Chcieli mi policzyć 1000 dolarów za wymianę, więc zamówiłem nową pompę hamulcową i od tego zacznę.

#8 ·
Być może, jeśli uda ci się zdobyć skaner z automatycznym odpowietrzaniem, wymieniłem tylne zaciski, kiedy próbowałem odpowietrzyć ręcznie, przód był mocny, tył tylko kropił. Czytałem o skanerze, miałem znajomego, który go miał, spróbowałem, naprawiłem problem. Podczas używania musisz mieć koła w kolejności..PL-PP-TP-LT, musiałem to zrobić około 4 razy, w końcu tył płynął mocno. Powodzenia

#9 ·
Wskazałeś, że miękki pedał sięga do podłogi przy włączonym silniku....co się dzieje, gdy silnik jest wyłączony? Czy pedał jest twardy przy wyłączonym silniku? Jeśli tak, to sugeruje, że przyczyną może być wspomaganie hamulców....

Zakładając, że Ty i/lub warsztat odpowietrzyliście hamulce prawidłowo, to albo pompa hamulcowa, albo wspomaganie są Twoimi celami....

#14 ·
Wskazałeś, że gąbczasty pedał opada do podłogi przy włączonym silniku....co się dzieje, gdy silnik jest wyłączony? Czy pedał jest twardy przy wyłączonym silniku? Jeśli tak, to sugeruje, że winowajcą może być wspomaganie hamulców....
Zakładając, że Ty i/lub warsztat odpowietrzyliście hamulce prawidłowo, to albo pompa hamulcowa, albo wspomaganie są Waszym celem.....
W moim 25-letnim doświadczeniu zły wzmacniacz zwykle sprawia, że pedał jest wysoki i twardy, ale nie ma siły hamowania, ale zawsze mogą być wyjątki. I miałem pojazdy, które trochę przeciekały i musiałem kilka razy odpowietrzać przód, a następnie wielokrotnie tył, aby ostatecznie uzyskać ciśnienie na tyłach. Zazwyczaj z powodu zaworu proporcjonalnego... Powodzenia, człowieku

#10 ·
Być może, jeśli uda ci się zdobyć skaner z automatycznym odpowietrzaniem, wymieniłem tylne zaciski, kiedy próbowałem odpowietrzyć ręcznie, przód był mocny, tył tylko sączył. Przeczytałem o skanerze, miałem znajomego, który go miał, spróbowałem, naprawiłem problem. Podczas używania musisz mieć koła w kolejności..PL-PP-TP-LT, musiałem to zrobić około 4 razy, w końcu tył płynął mocno. Powodzenia
Rzeczywiście mam skaner z automatycznym odpowietrzaniem! Faktycznie użyliśmy funkcji odpowietrzania ABS w kolejności, którą wymieniłeś, a następnie dodatkowego ręcznego odpowietrzania, ale nic. Doceniam jednak wskazówkę!

Wskazałeś, że gąbczasty pedał sięga do podłogi przy włączonym silniku....co się dzieje, gdy silnik jest wyłączony? Czy pedał jest twardy przy wyłączonym silniku? Jeśli tak, to sugeruje, że winowajcą może być wspomaganie hamulców....
Zakładając, że ty i/lub warsztat odpowietrzyliście hamulce prawidłowo, to albo pompa hamulcowa, albo wspomaganie są waszym celem....
Pedał stawia bardzo niewielki opór, gdy silnik jest wyłączony, ale nadal sięga do podłogi.
W tym momencie jestem absolutnie pewien, że hamulce zostały odpowietrzone tak, jak powinny, więc zacznę od pompy hamulcowej i zobaczę, czy problem można rozwiązać. Jeśli nie, to miasto wspomagania.

#12 ·
W tych samochodach powietrze dostaje się między pompę hamulcową a miejsce, w którym przewody są przymocowane do pompy... Podczas odpowietrzania układu samemu, zwłaszcza odpowietrzania grawitacyjnego, najlepiej jest, gdy samochód NIE pracuje... Jeśli pompa hamulcowa wyschła, wcześniej nie było problemu... więc napełnij ją i odpowietrz... odpowietrzanie na stole warsztatowym jest najlepsze.
Po wykonaniu jakichkolwiek prac przy tylnym zacisku hamulcowym należy ręcznie wyregulować wewnętrzny hamulec postojowy w samochodzie przed naciśnięciem pedału hamulca... Podsumowując, zdjąłbym pompę hamulcową, odpowietrzył ją na stole warsztatowym i odpowietrzył grawitacyjnie wszystkie przewody, zaczynając od PT...LT...PP...LP... Jeśli po tym masz miękki pedał, poproś pomocnika, aby 3 razy nacisnął pedał i osobno otworzył każdy przewód przy pompie, przytrzymując pedał po 3 naciśnięciach każdego przewodu.

#13 ·
Miałem podobny problem, kiedy wymieniłem wszystkie 4 gumowe przewody hamulcowe w moim 09 LT.
A także wszystkie 4 zaciski, amortyzatory, tarcze, klocki hamulcowe i obie półosie.
Nie mogłem uzyskać dobrego wyczucia pedału podczas ręcznego odpowietrzania.
Zabrałem go na ustawienie zbieżności i poprosiłem gościa o zrobienie odpowietrzania hamulców zasilaniem/ciśnieniem.
Wszystko było świetnie po skończeniu.
Powiedział mi, że powietrze dostaje się do dwóch metalowych przewodów tuż obok pompy hamulcowej i czasami po prostu nie można ich odpowietrzyć ręcznie.

#15 ·
Cóż, jestem w kropce. Założyłem nowy cylinder główny po odpowietrzeniu na stanowisku, powtórzyłem proces odpowietrzania hydraulicznego, odpowietrzyłem ABS i ponownie hydraulicznie. Brak powietrza w przewodach, nowy cylinder główny, wciąż absolutnie zerowe hamulce i brak wycieków. Naprawdę nie wiem, co mam dalej robić, chciałbym po prostu wziąć łom i to zrobić, jak frustrujące jest to po godzinach i godzinach straconego czasu.

#16 ·
Przykro mi to czytać. Jeśli chcesz, możesz spróbować poluzować przewody przy pompie hamulcowej po kolei, po troszeczkę (dokręcone palcami), a następnie sprawdzić, czy płyn hamulcowy kapie z poluzowanego przewodu. Jeśli tak, dokręć przewód i przejdź do następnego. Powinno to zapewnić, że nie ma tam uwięzionego powietrza, a następnie być może otworzyć odpowietrznik przy zacisku hamulcowym po kolei i sprawdzić, czy płyn hamulcowy kapie i jeśli tak, przejdź do następnego. Upewnij się, że płyn hamulcowy w zbiorniku nie spada podczas tego procesu. Tylko sugestia do wypróbowania.

#17 ·
Przykro mi to czytać. Jeśli chcesz, możesz spróbować poluzować przewody przy pompie hamulcowej po kolei, po trosze (dokręcone palcami), a następnie sprawdzić, czy płyn hamulcowy kapie z poluzowanego przewodu. Jeśli tak, dokręć przewód i przejdź do następnego. Powinno to zapewnić, że nie ma tam uwięzionego powietrza, a następnie ewentualnie otwórz odpowietrznik przy zacisku hamulcowym po kolei i sprawdź, czy płyn hamulcowy kapie i jeśli tak, przejdź do następnego. Upewnij się, że płyn hamulcowy w zbiorniku nie jest niski podczas wykonywania tej czynności. Tylko sugestia do wypróbowania.
Niezły pomysł. Odkręciliśmy przewody i zobaczyliśmy spory wyciek, ale nigdy nie zaszkodzi spróbować ponownie. Moje ostatnie dwa przemyślenia to zdjęcie pompy hamulcowej i sprawdzenie, czy tłok się nie zablokował i może po prostu pozwolić całemu układowi odpowietrzyć się grawitacyjnie przez długi czas jutro.

#19 ·
Wymieniłeś dwie części zacisku (tył), czy wyregulowałeś wewnętrzny hamulec postojowy przed naciśnięciem pedału hamulca?? ...Jak wyjaśniono w POŚCIE 12.
Sprawdź drugi tylny zacisk pod kątem wycieku przy dźwigni hamulca postojowego ...jest tam uszczelka, którą trudno sprawdzić, ale jest to wykonalne.
PRZECZYTAJ PONOWNIE POST 12

#23 ·
Problem rozwiązany. To trudna pigułka do przełknięcia, ale przyczyną problemu byłem ja, ale nie ma w tym nic zaskakującego. Zaciski, klocki i pompa hamulcowa, które założyłem, były dobre i odpowietrzyłem pompę hamulcową prawidłowo... JEDNAK zamieniłem przewody idące od pompy hamulcowej do modułu ABS i poprowadziłem elastyczny przewód nieprawidłowo nad pompą hamulcową. W takim ułożeniu powietrze nie mogło zostać całkowicie odpowietrzone, a pierwszy warsztat, do którego go zawiozłem, tego nie zauważył. Po odholowaniu do innego warsztatu i wykonaniu rzeczywistej diagnostyki udało im się to ustalić i zbesztać mnie za moją głupotę.

Lekcja: Rób zdjęcia przed demontażem i wymianą części, a w razie wątpliwości po prostu przestań i poproś o pomoc. Nauczyłem się wiele pracując przy tym samochodzie przez lata, ale zawsze jest miejsce na błędy i coś do nauczenia się.

W każdym razie dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc, w taki czy inny sposób! Ta niechlujna robota była trochę zniechęcająca, ale nie pozwolę, aby zniechęciła mnie do wykonywania własnej pracy w przyszłości... chociaż prawdopodobnie nie dotknę moich hamulców przez dłuższy czas.

#24 ·
@Whythehellnot

Cicho to śledziłem, po części dlatego, że Twoje posty były przemyślane, a problemy wydawały się niemożliwe do rozwiązania. Po części dlatego, że nie mogłem wymyślić żadnych sugestii poza tym, co inni, w tym Ty, już opublikowali.

Twój post mówiący nam o rozwiązaniu jest bardzo fajny. Wszyscy tam byliśmy. I myślę, że jesteś w porządku. Założę się, że @29 Chev się zgadza (uwielbiałem post nr 4).

Myślę też, że nauczyłeś się wiele o tym samochodzie i jeśli zobaczysz, że inni mają problemy, myślę, że mógłbyś dołączyć do innych tutaj, którzy starają się pomagać z daleka. Po tej trudnej sytuacji Twój mózg jest już nakierowany we właściwym kierunku!

Gratulacje, wytrwałeś i podjąłeś właściwe kroki. Dobra robota!