Jak niezawodny jest ten samochód? Jak dobrze się nim jeździ? Wolę usłyszeć od osób, które przejechały nim ponad 100 tys. km, ale każdy przebieg jest w porządku. Jakie są zalety i wady tego samochodu? Jak niezawodna jest skrzynia biegów?
2017 - 2020 to byłyby Impale 10. generacji, prawda?Ach, cóż, patrzyłem głównie na modele z lat 2017-2020 z silnikami 2.5L i 3.6L.
Moja żona i ja kupiliśmy nowego Impalę 2LTZ z 2014 roku (3.6 V-6). Ma teraz 107 000 mil przebiegu.Jak niezawodny jest ten samochód? Jak dobrze się prowadzi? Wolę usłyszeć od osób, które przejechały nim 100 tys. mil, ale każdy przebieg jest w porządku. Jakie są dobre i złe strony tego samochodu? Jak niezawodna jest skrzynia biegów?
Wiele osób dla początkującego kierowcy nie chce pojazdu, który jest żwawy na starcie. 2,5 L V4 w 9. generacji byłoby prawdopodobnie w porządku w tym względzie dla komfortowej jazdy, ale nie tak dużej mocy, aby brać udział w wyścigach...Jedno dziecko uczyło się na Gen 8 LTZ, a drugie na Gen 9 LTZ. Oba miały 3,6 l. Jak wspomniano powyżej, te samochody były dla mnie bardzo niezawodne. Z perspektywy jazdy zawsze lubiłem większy sedan i uważam, że jest on nieco bezpieczniejszy niż kompaktowy samochód i bardzo dobrze czuję się, pozwalając im korzystać z samochodu. Silnik V6 ma odpowiedni rozmiar, aby zapewnić moc, gdy jest potrzebna, a jednocześnie zapewnia bardzo dobre zużycie paliwa w stosunku do rozmiaru i mocy samochodu. A Gen9 LTZ/Premier jest bardzo dobrze wyposażony w wiele dzwonków i gwizdków w bardzo rozsądnej cenie. To powiedziawszy, nie są to najbardziej zwrotne samochody. Mniejszy samochód generalnie prowadziłby się lepiej i byłby bardziej żwawy na starcie... jeśli tego właśnie chcesz dla pierwszego samochodu. I jedną wadą jest to, że uważam, że widoczność w Gen9 jest tylko przeciętna. Gen8 był lepszy, a większość innych samochodów, którymi jeździłem, jest lepsza niż Gen9.
Radzą sobie dobrze
Jeśli chodzi o ulepszenie Apple Car Play – są dostępne i można je zdobyć – zarówno Car Play, jak i Android Auto (a może oba?) można zrealizować za pomocą kilku firm.Dotarłem do 193 000 mil w moim Impala LTZ z 2015 roku, generacji 9. Pod każdym względem samochód jeździ tak dobrze, jak nowy. Nadal bardzo cenię sobie moc silnika 3.6L V6 i doceniam, że nie polega on na turbosprężarce. Miałem szczęście nie mieć żadnych problemów ze skrzynią biegów. Jedyną rzeczą, której naprawdę pragnę, jest ulepszenie Apple CarPlay do ekranu dotykowego.
Projekty konserwacyjne tego lata:
- Wymiana zawieszenia na nowe części OEM
- Naprawa zwarcia instalacji elektrycznej w osłonie przeciwsłonecznej kierowcy, która wyłącza oświetlenie wnętrza
- Wymiana uszkodzonego zespołu lusterka po stronie kierowcy
Planuję również zlecić dealerowi naprawę moich czujników martwego pola, które wydają się być uszkodzone przez wodę wnikającą zimą. Istnieje biuletyn serwisowy (TSB) dotyczący tego problemu.
Poza tym wymieniałem tylko płyny i filtry, wykonywałem regularne przeglądy hamulców, wymieniłem kilka żarówek i naprawiłem kilka przeciekających uszczelek bagażnika. Samochód ten przez prawie całe życie stał na zewnątrz. Naprawdę nie mam żadnych zastrzeżeń co do konserwacji.
Byłby to świetny pierwszy samochód. Widoczność z przednich lewych i prawych narożników nie jest najlepsza podczas nawigowania w miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszego, ale przy zachowaniu dodatkowej ostrożności podczas skręcania pod kątem 90 stopni, nie jest to problem nie do przejścia.
Jak powiedział inny użytkownik powyżej, naprawdę chciałbym, żeby przywrócili ten samochód. Cenię sobie przestronność i jakość jazdy dużego sedana ponad najnowsze i najlepsze crossovery SUV w każdy dzień tygodnia. Biorąc to pod uwagę, nie jestem pewien, czy kiedykolwiek przywróciliby Impalę bez dodawania turbosprężarki i systemu auto start-stop, co dla mnie byłoby automatycznym przekreśleniem.