Dustin's 2000 Impala Build Thread - Chevy Impala Forums

It appears you have not yet registered with our community. To register please click here...

Chevy Impala Forums

Go Back   Chevy Impala Forums > General Discussion > Recent Mods/Weekly Updates

Recent Mods/Weekly Updates Done something to your ride lately? Painted or dipped something? Added or Removed anything? Show and Tell here!

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Display Modes
Old 03-01-2016   #1 (permalink)
Member
 
dustin.frisbie's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
Dustin's 2000 Impala Build Thread

I am planning on fixing up a 2000 Impala I recently acquired. So I wanted a thread to sort of document the progress as I go.

The Before Details: (Things that don't work/need replacing)
Steering wheel buttons
Auto Dim rear view mirror
Map Lights
Heater/AC Control Unit
Cigarette Lighter
Wheel Speed Sensor / Wiring Harness
TCC / Solenoid / wiring
Side View Mirror adjustment control
Steering Column shroud
Headlight housings
Dents pulled
Minor Rust removed
Wheels / Rims
Blinker Intermittent Operation

The Before Picture:




Sent from my LG-VS985 using Tapatalk


Last edited by dustin.frisbie; 03-01-2016 at 09:26 PM..
dustin.frisbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-01-2016   #2 (permalink)
Go Get It

 
RYD SLO's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: MD
Posts: 15,039
Mentioned: 21 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 102 Post(s)
Thanks: 2,054
Thanked 3,182 Times in 2,462 Posts
Interested to see the progress! Sounds like most of the issues you have are pretty minor and easy to address.

__________________
~Jeff
*2001 Impala Ls - 141k
Precision 6262 Turbo, ZZP Z3, Tial wastegate and BOV, CXRacing intercooler, ZZP 3" turbo-back w/ muffler delete, Bosch 42.5# Injectors, Bosch fuel pump, CTS-V Brembos, Stainless lines, BC Racing coilovers, Dorman solid sway bar, BMR trailing arms, SPEC-D LED headlights, LED heads and fogs, Quad tails, C5 reverse lights, All LED interior, LED 6 gauge cluster retrofit, LED puddle lights, LED underglow, Debadged, Painted emblems, Color-matched trim, Wrapped dash & door trim, Kenwood DDX271, Polk Audio dxi6500 components, Polk Audio db690, Hifonics GLX100.4, 2x Polk Audio db1240 in custom box, Hifonics ZRX1800.1D, KMC District, Nitto NT555G2, SS tail covers, SS spoiler, SS Lip, 20% tint, Black mesh grille

*1999 Escalade - 150k
Winter daily on 22s

*2001 Dakota - 99k
Custom painted runaround

*2014 Impala LT Limited - 65k
"Dad's ride"

*1992 Caprice Wagon - Sold @ 195k
RYD SLO is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-01-2016   #3 (permalink)
Member
 
dustin.frisbie's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
Yeah today I knocked out the heater/ac control unit... Vacuum line was broken in the engine bay. I also fixed my blinker issue, which I forgot to put in the list of stuff to do, and my cigarette lighter.

Sent from my LG-VS985 using Tapatalk

dustin.frisbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-02-2016   #4 (permalink)
Member
 
dustin.frisbie's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
Found the issue today with my auto-dim mirror and map lights. The plug on the back of the mirror has a little bit of play while fully inserted which vibrations and what not will cause it to loose power. Fixed it by pulling the plug out blowing both ends out with air, then instead of fully inserting I put it in till right before the clip locks in place. It is tight enough to not jiggle loose and maintains its connection.

Sent from my LG-VS985 using Tapatalk

dustin.frisbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-03-2016   #5 (permalink)
Member
 
dustin.frisbie's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
Fixed the issue with my Trac Off and ABS indicator lights coming on... It was as simple as just removing and cleaning the connectors on the brake pump and the 2 front wheel speed sensors!

Sent from my LG-VS985 using Tapatalk

dustin.frisbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-03-2016   #6 (permalink)
Go Get It

 
RYD SLO's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: MD
Posts: 15,039
Mentioned: 21 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 102 Post(s)
Thanks: 2,054
Thanked 3,182 Times in 2,462 Posts
You may need to replace the speed sensor harnesses in the future. Keep an eye for it to return. This issue likes to be intermittent.

__________________
~Jeff
*2001 Impala Ls - 141k
Precision 6262 Turbo, ZZP Z3, Tial wastegate and BOV, CXRacing intercooler, ZZP 3" turbo-back w/ muffler delete, Bosch 42.5# Injectors, Bosch fuel pump, CTS-V Brembos, Stainless lines, BC Racing coilovers, Dorman solid sway bar, BMR trailing arms, SPEC-D LED headlights, LED heads and fogs, Quad tails, C5 reverse lights, All LED interior, LED 6 gauge cluster retrofit, LED puddle lights, LED underglow, Debadged, Painted emblems, Color-matched trim, Wrapped dash & door trim, Kenwood DDX271, Polk Audio dxi6500 components, Polk Audio db690, Hifonics GLX100.4, 2x Polk Audio db1240 in custom box, Hifonics ZRX1800.1D, KMC District, Nitto NT555G2, SS tail covers, SS spoiler, SS Lip, 20% tint, Black mesh grille

*1999 Escalade - 150k
Winter daily on 22s

*2001 Dakota - 99k
Custom painted runaround

*2014 Impala LT Limited - 65k
"Dad's ride"

*1992 Caprice Wagon - Sold @ 195k
RYD SLO is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-03-2016   #7 (permalink)
Member
 
dustin.frisbie's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
Yeah I was actually planning on replacing the harnesses, but I figured what the heck, might as well try to just clean them. The harnesses actually looked really good, the sensors however looked pretty old.

Sent from my LG-VS985 using Tapatalk

dustin.frisbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-07-2016   #8 (permalink)
Member
 
dustin.frisbie's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
Sanded the few rust spots along the bottom of the doors and on the fender and primed them. Also removed all the rust from the wheels.



Sent from my LG-VS985 using Tapatalk

dustin.frisbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-08-2016   #9 (permalink)
Member
 
dustin.frisbie's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
So I bought some paint that is a match to my impala and lightly went over my primer spots today, doesn't look the greatest but better than rust or primer. I also smoked the fog lights and the headlights a little.

Sent from my LG-VS985 using Tapatalk

dustin.frisbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-09-2016   #10 (permalink)
Member
 
dustin.frisbie's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
Fixed side view mirror adjustment problem, my switch and the one I got from junk yard were bad. Ordered a new one put it in today, now the side mirrors can be adjusted in all directions instead of just up.

*Edited for spelling.

Sent from my LG-VS985 using Tapatalk

dustin.frisbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-11-2016   #11 (permalink)
Member
 
dustin.frisbie's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
Replaced my clock spring today... What a pain in the ass that was! Nothing wanted to go easy!... Lol Now my radio buttons on my steering wheel work, haven't tested cruise control yet. However my airbag light is still lit up on my dash. Does the 2000 impala have a weight sensor for the front passenger so if there isn't enough weight it deactivates he passenger airbag?

Sent from my LG-VS985 using Tapatalk

dustin.frisbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-17-2016   #12 (permalink)
Member
 
dustin.frisbie's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 6 Times in 6 Posts
Front right outer CV Boot got replaced today.... Only a thousand more things to fix!... Lol

Sent from my LG-VS985 using Tapatalk

dustin.frisbie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-18-2016   #13 (permalink)
Senior Member
 
Fizzy's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 838
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 29 Post(s)
Thanks: 65
Thanked 244 Times in 174 Posts
I know all about that never ending "to do" list. At least I don't have an old lady handing me her version of one!

__________________
96 Impala SS - Powerdyne supercharger, Comp Cams 1.6 Ultra-Golds & top-end kit, Clear Image TRI-Y ceramic coated headers, Accel ignition, BBK 58mm TB, SVO injectors, March Serpentine, PCM4Less (dyno tuned), Hurst Roll Control, Borla SS full exhaust, Stage II trans TCI Streetfighter, Inland Empire aluminum driveshaft, Eaton 3:42 Posi, Hotchkis suspension and sway bars, Bilstien shocks - Faster than a Honda with a fart can

Fizzy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
The Following User Says Thank You to Fizzy For This Useful Post:
dustin.frisbie (03-18-2016)
Old 03-18-2016   #14 (permalink)
Member
 
gp9c1's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: California
Posts: 57
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
hey dustin, is the auto dim rear view mirror also exist in a 2002 impala with onstar? ive thought that my car might have that but never noticed anything. 2002 LS 3.8 impala here

gp9c1 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-18-2016   #15 (permalink)
Member
 
gp9c1's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: California
Posts: 57
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
ive experienced this too. dealer says its a issue with the wiring harness that would cost 3k to replace. they only replace the whole thing at the dealer. My mechanic did some work on my wiring harness and claims its good but I have problems with abs and trac not working.

gp9c1 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevy Impala Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Related Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Buick Lucerne Super FE4 Struts on Impala SS and other suspension mods. hatzie 8th Gen Suspension 8 06-12-2019 08:19 AM
2000 Impala Engine Swap DvS503 7th Gen Engine Performance 9 05-08-2019 07:51 PM
2000 Impala LS turn signal problem dandyd Chevy Impala 7th Gen Discussion 1 10-15-2018 06:53 PM
2000 Impala, I think it's a blown head gasket rjpeek Chevy Impala 7th Gen Discussion 0 10-13-2018 02:00 PM
2000 Impala LS Auxiliary Input Sullivan Sellers Audio, Video, and Electronics 1 10-05-2018 09:49 AM

» Recent Discussions
--------2018 OIL CAPCITY...
2 Weeks Ago 11:12 AM
Last post by RobHazmat
3 Hours Ago 05:06 PM
15 Replies, 361 Views
Tools
05-06-2018 09:54 AM
Last post by hatzie
3 Hours Ago 04:30 PM
285 Replies, 7,514 Views
Word Association
02-10-2011 08:15 PM
Last post by Old Bones
4 Hours Ago 04:02 PM
33 Replies, 858,320 Views
What did you do to your...
09-25-2012 08:03 AM
by Joe
Last post by vndin
5 Hours Ago 03:07 PM
7 Replies, 433,705 Views
2014 loud front...
09-18-2019 08:40 AM
Last post by Rnungaray08
5 Hours Ago 03:07 PM
8 Replies, 223 Views
2014 Impala 2lt...
08-27-2018 09:14 PM
Last post by Cleatus1
10 Hours Ago 09:56 AM
9 Replies, 2,034 Views
Finally went LED on the...
05-27-2019 06:53 PM
Last post by rjayl
17 Hours Ago 02:33 AM
61 Replies, 2,958 Views
Spark plug change, 2003...
07-28-2019 06:25 AM
Last post by gcrawdad
1 Day Ago 07:53 PM
9 Replies, 322 Views
Impala 9th gen(2009)...
10-15-2019 08:13 PM
Last post by camaroz28
1 Day Ago 06:42 PM
17 Replies, 562 Views
2016 Impala front end...
1 Week Ago 10:19 AM
Last post by camaroz28
1 Day Ago 06:38 PM
9 Replies, 205 Views
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3



Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.1.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
This site is not affiliated nor endorsed by General Motors Corp. Chevy Impala and related trademarks are the property of General Motors Corp.