Chevy Impala Forums - Reply to Topic
Chevy Impala 8th Gen Discussion W-Body 2006-2013 (2014+ Limited). Discuss all Chevy Impala 8th Generation Performance and Technical Discussion here.

Thread: 07 Impala clicking on right turns only Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Chevy Impala Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
08-08-2019 06:13 PM
[email protected] Thanks for the info. I had read a post about a starter gear causing the clicking somewhere on the web. It may have been yours from way back. Starters are fairly cheap. Mine is original with 315k on it. Probably needs it anyway.
08-08-2019 11:59 AM
Bobbysilk I had something very similar happen with my '03 Impala. It would make a clicking sound but only when turning one direction (I believe it was to the right like your car). Turning the other way wouldn't reproduce the sound. A mechanic friend of mine had seen something like this only once before and it was caused by the starter!


That's right the starter! I'm doing my best to remember but I believe there is a spring that is supposed to keep the pinion pulled away from the flywheel. If that spring isn't doing it's job properly it can let the pinion slide just enough to make contact with the flywheel and make the clicking sound. This will only happen when turning the correct direction as turning the other way will not cause the pinion to slide over into the flywheel.


We replaced the starter on my '03 and the clicking went away and hasn't returned. I can't say if this is the same thing that is happening to your car but if you've checked everything else it may be worth giving the starter motor a look.
08-08-2019 06:28 AM
plano-doug
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post
Did the cv axles today and took it for a test drive with the windows down expecting it to be fixed. Turned right and there was the noise just the same as always. Everybody within a half mile radius heard a 5 minute profanity-laced tirade out the car window. Any ideas here? Hard to tell which side.
My first thought was a CV joint, but you've got that covered, barring you getting a bad new one, which is very unlikely.

My next thought is a bad strut mount. When you are turning, ideally, the wheels follow parallel paths, but the steering system is not perfect which results in one wheel pulling to the side more than the other thru the turn. This lateral force can cycle as the wheels rotate. If one of the strut mounts is bad, that lateral force can expose any play in the strut mount possibly causing it to make the noise you are hearing.

I know this is a long shot, but you've pretty much covered everything else.

Before replacing the strut mounts, you want to verify one is bad. I don't know a good test for that, but you might take it to an alignment shop and ask them to check it. Also have them check the inner joints on the control arms.

You say you tightened the motor mounts, but how are the mounts themselves? Is the rubber in good condition?

Hope this helps.

Doug

.
08-07-2019 10:23 PM
[email protected] 2007 Impala LT 3.5 (315k miles)
When turning right at about 45 degree steering wheel angle the car clicks from the front and gets faster with acceleration. Been doing it for 50k + miles and it is no better or worse since it started. Perfectly smooth when driving straight or turning left with no noise at all. Once it starts clicking on a right turn if I hold the wheel right there it will keep clicking. If I turn it a little more or a little less it stops but will start again at the certain angle. Below is a list of everything I have done. None of the below replacements have made a single change to the noise for better or the worse. Exact same after the replacement as before.

I have replaced front:
both wheel hub/bearing assemblies
both cv axles
rack and pinion
Inner/outer tie rods
sway bar & bushings & links
lubricated all other rubber bushings
dust shields are free of debris and plenty clearance all around rotors
rotors & brake pads
tightened motor mount bolts
no play in ball joints

Did the cv axles today and took it for a test drive with the windows down expecting it to be fixed. Turned right and there was the noise just the same as always. Everybody within a half mile radius heard a 5 minute profanity-laced tirade out the car window. Any ideas here? Hard to tell which side.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome