Remote start disabled P0521 - Page 2 - Chevy Impala Forums
Chevy Impala 8th Gen Discussion W-Body 2006-2013 (2014+ Limited). Discuss all Chevy Impala 8th Generation Performance and Technical Discussion here.

User Tag List

 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #16 of (permalink) Old 03-06-2019
Senior Member
 
hatzie's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Baker River Valley, NH
Posts: 936
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 154 Post(s)
Thanks: 82
Thanked 147 Times in 129 Posts
Quote:
Originally Posted by Mr312712 View Post
Been really cold here the past few days. Was 9 degrees this morning and I remote started It and came out to It ticking quite loudly and I Immediately pushed the button to shut It off. Got In and pulled up oil pressure on the tuner and started It back up and It didn't even have 10 PSI. Idling up to 2k brought It to normal pressure. The ticking didn't go away until I actually drove away, revving In park did nothing for the ticking. I'm hoping the ticking was the heads as the bottom end gets oil first. As I was about to pull out It started losing pressure again dropping below 10 and I shut It down until cars passed and when I started driving It was fine. Why did It not shut down, Idk. But I'm questioning could It possibly be the oil pump? When I started driving I pulled over up the street and let It Idle and It had 40+ PSI Idling and the engine was still cold. It's just that Initial cold start when It doesn't have any. Thanks.

It could be the oil pump or just the pickup O-Ring has really gone away on you.
The LS oil pumps are driven off the crank snout so you'll have to pull the timing cover to change it.

Google how to pre-fill the oil pump. Not sure if the LS4 is the same as the RWD LS motors or not so it would be a good idear to find instructions that are LS4 specific.

2009 Impala SS
"Speed never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." Jeremy Clarkson
hatzie is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #17 of (permalink) Old 03-11-2019 Thread Starter
Member
 
Mr312712's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Michigan
Posts: 68
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 14 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Garage
Quote:
Originally Posted by hatzie View Post
It could be the oil pump or just the pickup O-Ring has really gone away on you.
The LS oil pumps are driven off the crank snout so you'll have to pull the timing cover to change it.

Google how to pre-fill the oil pump. Not sure if the LS4 is the same as the RWD LS motors or not so it would be a good idear to find instructions that are LS4 specific.
Went to a shop to get an estimate and was quoted $560.00 for 7 hours of labor. And that's with me supplying the oil pan gasket, o ring and oil and filter. So I guess not so bad. My alternator died Saturday so I just replaced that today twice. First one lasted an hour and the second one Is going good for now.
Mr312712 is offline  
post #18 of (permalink) Old 03-13-2019
Senior Member
 
hatzie's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Baker River Valley, NH
Posts: 936
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 154 Post(s)
Thanks: 82
Thanked 147 Times in 129 Posts
Quote:
Originally Posted by Mr312712 View Post
Went to a shop to get an estimate and was quoted $560.00 for 7 hours of labor. And that's with me supplying the oil pan gasket, o ring and oil and filter. So I guess not so bad. My alternator died Saturday so I just replaced that today twice. First one lasted an hour and the second one Is going good for now.
Be sure to use the 12643081 oil pan gasket. Even if you don't have oil consumption issues this is the part to use.
Check with GM for a service history. If the oil consumption TSB has already been performed on your car the updated oil pan gasket is riveted to the LS4 oil pan rails and it's re-usable.

Price an oil pump swap too... Get a stock pressure and volume Melling M355 for the LS4.
sheila likes this.

2009 Impala SS
"Speed never killed anyone. Suddenly becoming stationary... that's what gets you." Jeremy Clarkson

Last edited by hatzie; 03-13-2019 at 01:54 PM.
hatzie is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Related Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Remote Start Duration Majozak Audio, Video, and Electronics 2 02-10-2019 01:48 PM
2013 Chev Impala LT Fleet pbm1204 Automotive Discussion 4 11-23-2018 05:44 PM
remote start 08cngimpala Chevy Impala 9th Gen Discussion 8 04-28-2018 02:31 PM
Remote start didn't want to work this morning TeeRev Chevy Impala 8th Gen Discussion 12 12-14-2017 11:46 AM
gps starter disabler, remote start, What do I do ? noimaD Mechanical and Electrical Problems 11 11-28-2017 07:17 AM


Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Chevy Impala Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome