Car loud during start up - Chevy Impala Forums
Chevy Impala 9th Gen Discussion Epsilon II 2014+. Discuss all Chevy Impala 9th Generation Performance and Technical Discussion here.

User Tag List

 2Likes
  • 1 Post By reubenswinks
  • 1 Post By 12 lt
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of (permalink) Old 05-23-2017, 10:27 AM
steven3181
Guest
 
steven3181's Avatar
 
Posts: n/a
Mentioned: Post(s)
Tagged: Thread(s)
Quoted: Post(s)
Car loud during start up

Every time I start my car is very loud for the first 20 or 30 seconds then it gets quiet. Have anyone else experienced this?
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of (permalink) Old 05-23-2017, 12:17 PM
Senior Member
 
reubenswinks's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Grand Haven, MI
Posts: 115
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
Thanks: 21
Thanked 13 Times in 12 Posts
Quote:
Originally Posted by steven3181 View Post
Every time I start my car is very loud for the first 20 or 30 seconds then it gets quiet. Have anyone else experienced this?

Not sure if the 9th gen share the same issue as the 2012+ 8th gens, but my exhaust seems to buzz and resonate when the engine is cold when I first start it up. Lasts till the rpms drop to about 1000 right after start up. Don't hear it again till the engine is cold and it is started back up again. There are a few threads on it in the 8th gen section I believe. Does the sound seem like it is coming from under the car or from the engine bay?
reubenswinks is online now  
post #3 of (permalink) Old 05-23-2017, 05:15 PM
Senior Member
 
1970cs's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Michigan
Posts: 210
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 14 Post(s)
Thanks: 10
Thanked 45 Times in 35 Posts
Send a message via MSN to 1970cs
My 9th gen does it at startup, sounds like a can of bees!

Pat
1970cs is offline  
 
post #4 of (permalink) Old 05-24-2017, 02:01 AM
Senior Member
 
impaler's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 772
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 86 Post(s)
Thanks: 15
Thanked 130 Times in 109 Posts
Haven't had that problem with ours. Sounds nice and quiet at start up and after warm up.


2015 2LT
Convenience pkg
Advanced Safety pkg
Sunroof
Suntek CXP 50/35 tint

Sent from my custom made computer with Gigabyte Z97X Gaming 5 MB, 4790k cpu, 16gb 2400 DDR3 ram, Nvidia GTX 960, 500gb Samsung SSD using a keyboard to type the response and a mouse to click the submit button.
impaler is offline  
post #5 of (permalink) Old 05-24-2017, 04:14 AM
Senior Member
 
12 lt's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 245
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 48 Post(s)
Thanks: 17
Thanked 34 Times in 29 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by reubenswinks View Post
Not sure if the 9th gen share the same issue as the 2012+ 8th gens, but my exhaust seems to buzz and resonate when the engine is cold when I first start it up. Lasts till the rpms drop to about 1000 right after start up. Don't hear it again till the engine is cold and it is started back up again. There are a few threads on it in the 8th gen section I believe. Does the sound seem like it is coming from under the car or from the engine bay?
Get the "tinny" sound with start up from cold on our 2012. Not really all that loud, just different.
12 lt is offline  
post #6 of (permalink) Old 05-24-2017, 05:36 AM
Super Moderator
 
jtrosky's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: West Grove, PA
Posts: 10,565
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 342 Post(s)
Thanks: 964
Thanked 2,050 Times in 1,571 Posts
Haven't noticed any strange sounds at startup with my 2012. Really strange that it only affects some cars (both 8th and 9th gen).

Sent from my Hi10 pro using Tapatalk
jtrosky is online now  
post #7 of (permalink) Old 05-24-2017, 07:31 AM
steven3181
Guest
 
steven3181's Avatar
 
Posts: n/a
Mentioned: Post(s)
Tagged: Thread(s)
Quoted: Post(s)
Yeah it's kind of a buzzing/humming sound coming from the engine area and lasts for about 30 seconds and then gets quiet. But only happens when the car has been sitting for several hours or overnight. If I stop somewhere for an hour or 2, and then start it up.....it doesn't happen.
post #8 of (permalink) Old 05-24-2017, 08:11 AM
Senior Member
 
reubenswinks's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Grand Haven, MI
Posts: 115
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
Thanks: 21
Thanked 13 Times in 12 Posts
Here is a thread where it was talked about it some detail.
http://www.impalaforums.com/8th-gen-...mpala-ltz.html
Someone claims to have solved the problem. Ultimately it doesn't seem to affect anything. There are a few other posts with people concerned about it and GM stating in classic GM fashion that it is normal and you shouldn't be concerned. If it really bugs you, you can try the fix the guy in the end of that thread claimed worked for him I guess. This is the first I have heard about it from the 9th Gens though.
steven3181 likes this.
reubenswinks is online now  
post #9 of (permalink) Old 05-24-2017, 09:47 AM
Senior Member
 
12 lt's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 245
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 48 Post(s)
Thanks: 17
Thanked 34 Times in 29 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by jtrosky View Post
Haven't noticed any strange sounds at startup with my 2012. Really strange that it only affects some cars (both 8th and 9th gen).

Sent from my Hi10 pro using Tapatalk
From inside the car, if you have anything else going on like kids or radio on it is not really noticeable. I probably am only aware it is even different because I have been outside the car so many times when my wife has started it.
steven3181 likes this.
12 lt is offline  
post #10 of (permalink) Old 05-25-2017, 07:24 AM
Member
 
Thomcat's Avatar
 
Join Date: Dec 2016
Location: Harpers Ferry WV
Posts: 74
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 10 Posts
Quote:
Originally Posted by steven3181 View Post
Every time I start my car is very loud for the first 20 or 30 seconds then it gets quiet. Have anyone else experienced this?
Mine too, so what? Air emissions compliance during start-up requires programmed higher rpm and time dependent parameters upon engine startup. Sound subsides as soon as the engine drops to normal 500 rpm idle.

I've noticed a louder sound is particularly noticeable in the 3.6l LT's where the dual exhaust pipes piont at an angle below instead of the Premiere's straight out the bumper setup.
Thomcat is offline  
post #11 of (permalink) Old 05-30-2017, 06:36 AM
Senior Member
 
luckydriver's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: SE PA
Posts: 668
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Thanks: 5
Thanked 23 Times in 21 Posts
yup i got the buzz

i also have a tick tick tick in the engine that when i picked up the car one time last year i drove right back to the garage. he told me he has 2 more of the 3.6's in the lot that do the same thing. its just how they are.

best to crank up the bose and not worry about any stinkin noises

2 RSA for sale. 7/32 good tread. berks county PA

110K on 2014 Blue Ray Metallic 2LTZ with 19s and nav. Used to own 1995 DCM SS with only 260K!
luckydriver is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Chevy Impala Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loud Clicking when starting car mkings9 Mechanical and Electrical Problems 1 09-14-2016 01:06 PM
Black Loud Dual-tone Snail Universal 12V Electric Horn Level 110dB For Car Truck RSS Bot Impala Diecast Toys Cars on eBay 0 03-16-2015 05:10 PM
Black Loud Dual-tone Snail Universal 12V Electric Horn Level 110dB For Car Truck RSS Bot Impala Diecast Toys Cars on eBay 0 02-24-2015 08:10 PM
8th Gen - 2006 Loud Door Chime (Crazy Loud) efpardo Audio, Video, and Electronics 9 01-17-2014 07:22 PM
Loud accident outside my building just now (bonus 7th gen cop car) RYD SLO Media Bucket 13 02-12-2013 06:49 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome