94 caprice runs cold all the time what can it be? Also my windows roll dow... - Chevy Impala Forums

It appears you have not yet registered with our community. To register please click here...

Chevy Impala Forums

Go Back   Chevy Impala Forums > Vehicle-Specific B-Body Discussion > Chevy Caprice

Chevy Caprice General and Technical discussion for the Chevy Caprice (1965-1996), which shares the B-Body platform with the Chevy Impala.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-21-2008, 12:49 PM   #1 (permalink)
texazpitz
Guest
 
texazpitz's Avatar
 
Posts: n/a
94 caprice runs cold all the time what can it be? Also my windows roll dow...

...crooked or "fall" crooked. my car never warms up on the temp. gauge. it is an 4.3L LT1 i know it has a reverse cooling system meaning my heads is the first place the coolant runs throught can it be my thermostat? also my windows " fall out of track" so to speak. is it a pin? or something broke? parts numbers would be helpful.

  Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-21-2008, 12:49 PM   #2 (permalink)
guess78624
Guest
 
guess78624's Avatar
 
Posts: n/a
First of all is the radiator full? If water falls low enough, it will not touch temp sensor, and therefore will give no temp. reading, -- this is very risky, and if it is low enough, it will "boil",-- and push what is left out,. - and warp heads (or worse)!

If radiator full, then it must be thermostat (stuck open), -- which eventeually would read at least some on temp. gauge!problem described (above paragraph),--could be from a bad pressure cap, - which will let water push out possibly enough so doesn't reach temp bulb! Also water will not get as hot with bad pressure cap!

Waterpump is not probelm ,unless water (pump seal) is letting water leak out and getting below temp bulb as described above, -- If not working at all, "Guranteed" it will get very hot very quick!

  Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-21-2008, 12:49 PM   #3 (permalink)
$ CAIN $
Guest
 
$ CAIN $'s Avatar
 
Posts: n/a
It could be a thermostat,heater core,water pump, or radiator problem, Also check coolant level. Does your car blow out hot or warm air from its heater inside? Your windows fall out of track because your window guides (small plastic clips that clip on to the windows ) have fallen off or gone bad/worn out. replace em cost only a couple of dollars. Just ask a local parts store for window guides for your year and make. Also make sure you have 50 /50 coolant/water

  Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-21-2008, 01:52 PM   #4 (permalink)
Senior Member
 
fatvet's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: suffield, CT.
Posts: 118
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Send a message via AIM to fatvet
Cool

Quote:
Originally Posted by texazpitz View Post
...crooked or "fall" crooked. my car never warms up on the temp. gauge. it is an 4.3L LT1 i know it has a reverse cooling system meaning my heads is the first place the coolant runs throught can it be my thermostat? also my windows " fall out of track" so to speak. is it a pin? or something broke? parts numbers would be helpful.
FYI 5.7 = LT1
4.3 = L99 at least i'm pretty sure of it......

assuming you have enough fluid go for a ride and then "carefully" touch the hoses to see if they are warm. (2 rad hoses, 2 header core )
if they are warm almost too warm to touch bare handed then let assume flow is good and move on.
if T-stat is over 2yrs old just go buy a new one and pop it in (not good to through parts at the car but this should be fine and not break the bank)

test drive again, if the guage in car still dead then try to test the sensor, it's in the pass side cylinder head, close to firewall i think. (maybe time to scan pcm for codes ??)
Or through parts at it with a new sensor and test drive again.

you need to start ruling the easy things out.... Good Luck
-ALF out....

__________________
96' WX3 DGGM ISSCA # 01978 #7635 SS on the line http://www.cardomain.com/ride/2386222/1
Bilstein 0929/1104 odom fade mod, FB&HP delete,Pypes-X,Spintech Super Pro Streets, lower bushing mod,Stealth Brake Bolt,Bonnies,SS-Studio TB boot,9C1 air dams
69' vert stingray
00' 1200C sportster with V&H Straight shots !!
fatvet is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2008, 07:50 AM   #5 (permalink)
Member
 
KW Baraka's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: San Antonio, TX
Posts: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by texazpitz View Post
....it is an 4.3L LT1......
How much ya wanna bet :frown: ?

KW

__________________
1996 Impala SS and 1995 Caprice 9C1
KW Baraka is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2008, 03:27 PM   #6 (permalink)
Banned
 
COLD STEEL's Avatar
 
Join Date: May 2008
Posts: 3,668
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by texazpitz View Post
...crooked or "fall" crooked. my car never warms up on the temp. gauge. it is an 4.3L LT1 i know it has a reverse cooling system meaning my heads is the first place the coolant runs throught can it be my thermostat? also my windows " fall out of track" so to speak. is it a pin? or something broke? parts numbers would be helpful.


I am somewhat of a "mechanic" so I will say, the fellas here are right when they point out that you 4.3 liter 200 hp L99 is Not the 5.7 260hp LT-1 :)

As for your windows, its a very simple fix that requires taking off the door panel and inspecting the metal rail to find which plastic piece broke so you can replace it. I actually have those made for me and I sell them as well as repairs for the locals. Does not take much of anything as far as time and money go.

COLD STEEL is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-29-2008, 01:01 AM   #7 (permalink)
Junior Member
 
samshiimpala's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by guess78624 View Post
First of all is the radiator full? If water falls low enough, it will not touch temp sensor,
firs, your water temp sensor isnt even on the reservoir... its on the passenger side of the block at the bottom, near the knock sensor. secondly... your tem gauge would read somthing even if your thermostat wasnt installed. so i would guess you either have a broken wire, a bad sensor, or a bad gauge.

samshiimpala is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-14-2008, 12:21 PM   #8 (permalink)
Junior Member
 
BYB_CUZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by samshiimpala View Post
firs, your water temp sensor isnt even on the reservoir... its on the passenger side of the block at the bottom, near the knock sensor. secondly... your tem gauge would read somthing even if your thermostat wasnt installed. so i would guess you either have a broken wire, a bad sensor, or a bad gauge.
Order a window fix kit from impalassuperstore. Your cooling problem would be first to check level, then if lower than normal, check for leaks. Easiest way for me to spot a leak is too look for any tan stains anywhere.

BYB_CUZ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevy Impala Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How much do a 1976 Caprice classic runs including the ones with 24 inch rims? Saint Chevy Caprice 0 06-21-2008 06:32 AM
What time is the best time to trade in your 2008 chevy impala? my credit tyrone j Chevy Impala Discussion 1 05-22-2008 08:09 AM
I have a chev 2001 impala that wont' start from time to time.? reneeandrews83 Chevy Impala Discussion 0 04-17-2008 12:18 PM
I have a 1991 Chevy Caprice 305ci runs poorly? Frederick B Chevy Caprice 8 02-20-2008 03:30 PM
1991 chevy Lumina,3.1.Starts from cold,runs until it warms up then dies.What do... Rock Quarry Automotive Discussion 2 09-03-2007 07:21 PM




Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
This site is not affiliated nor endorsed by General Motors Corp. Chevy Impala and related trademarks are the property of General Motors Corp.